Kauri Museum

Maandag 24 maart

Kauri Museum
Vandaag gaan we op pad naar ons laatste vakantieparadijsje, een cottage aan het strand van een zee-inham in het Bay of Islands. Hier zullen we de komende zes nachten verblijven en moet dit de cooling down, onder hopelijk subtropische omstandigheden, van onze vakantie worden. Maar zover is het nog niet, want eerst ontbijten, inpakken en afscheid nemen van Allan en Sir George (Vanessa is al naar haar werk). Op aanraden van Allan maken we een kleine omweg en gaan naar het Kauri Museum in Matakohe. Hier zien we verschillende exposities over de oeroude Kauri, het hout en de gom van deze boom. We zien hoe de Kauriboom werd gekapt, bewerkt in houtzagerijen een hoe de Kaurigom werd gevonden in en op de grond en later ook werd gewonnen uit gaten in de stam. 
De Kauriboom is de grootste en meest authentieke en daarom ook bekendste boom van New Zealand. Het is een soort conifeer of pijnboom die voorkomt in het noordelijke, subtropische deel van het Northland. Deze boom ontwikkelt een enorme stam en laat zijn takken vallen, maar behoudt wel een groenblijvende kruin. De oudste nog levende boom, Te Matua Ngahere ( Vader van het woud) in het Waipoua Forest is naar schatting 2000 jaar oud. Vroeger waren er bomen die nog veel ouder waren, maar er is heel veel gekapt, eerst door Maori’s voor het maken van hun kano’s en later door de naar New Zealand geëmigreerde Europeanen voor het maken van o.a. schepen, huizen, meubels en bruggen. Het Kaurihout is één van de beste houtsoorten ter wereld, heel vast van structuur en uitermate sterk. De boom groeit langzaam, 1,3 mm per jaar wordt de diameter slechts groter en het duurt honderden jaren voordat er een boom van formaat ontstaat. 
Kauri hars
Het kaurigom is een hars dat uit de stam sijpelt bij beschadigingen, bijvoorbeeld bij het afbreken van takken. Klonten hars lekte uit de bomen en viel in klompen op de grond waar het miljoenen jaren bleef liggen tot de mensen ontdekten wat ze er mee konden doen. Maori’s gebruikten het als brandbare stof om mee te koken of als grondstof voor de verlichtingstoorts. Europeanen gebruikten het voor vernis, linoleum, tandprothesen, bootlijm en nog veel meer. Amber is een gefossileerd hars afkomstig van verschillende boomsoorten over de hele wereld. Kaurigom is het New Zealands amber, hier werden heel veel sieraden van gemaakt. In het museum is een grote collectie Kaurigom bijeengebracht uit diverse privé collecties, er ligt zelfs een stuk Kaurigom in steenkool dat 43 miljoen jaar oud is. De Maori’s gebruikte vers kaurihars zelfs als kauwgom. 
In het museum zijn veel oude gereedschappen tentoongesteld die gehanteerd worden door poppen, deze poppen zijn gemodelleerd naar de echte pioniers uit de streek die met deze gereedschappen hebben gewerkt. Verder is er in het museum een tentoonstelling van kleding van de eerste pioniers en is er een volledig in kauri gemeubileerd herenhuis te zien uit 1900 met origineel decor en modellen van de pioniers. Op het terrein staat ook een oud postkantoor uit 1909, via de vooringang komen we bij de oude postloketten en via de achterzijde komen we in de aangrenzende woonruimte van de postbeambte en zijn gezin. 
Een schoolgebouw uit die tijd is verplaatst naar de tuin achter het museum, in het klaslokaal zijn de oorspronkelijke schoolbanken en landkaarten en boeken nog te zien. Al met al lopen wij hier twee uur rond en wordt het tijd om verder te gaan. We nemen de Old Russell road langs de kust in plaats van de highway, dit bespaart ons ook de car-ferry. We hebben Dan, onze host, vanuit de auto van onze aankomsttijd op de hoogte gesteld en we arriveren gelijk met hem bij “The Boatshed”. Dit is een verbouwd boothuisje, direct aan het water. Het is heel mooi en luxe ingericht. 
The Boatshed
Vanaf de bank kijken we uit over de jachthaven en als het vloed  is komt het water tot aan het raam. Bij eb valt er een gedeelte van de jachthaven droog en liggen de boten op het zand. Bij ons huisje liggen een tweetal roeiboten zodat we komende dagen nog kunnen spelenvaren. We zijn al weer volop aan het plannen maken terwijl dit verblijf de cooling down moet worden van de vakantie, maar of dat gaat lukken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten