Napier

Zaterdag 15 maart


Cyclone Lusi is nog niet aan land gekomen, toch heeft het vannacht al geregend en is het wat gaan waaien. Ons terras ligt nog in de luwte van de wind en het is niet koud dus kunnen we nog wel buiten ontbijten. Alleen Te Mata laat zich niet zien, die verstopt zich achter laaghangende wolken. 
City Square Napier
Vandaag gaan we naar Napier, 30 kilometer hiervandaan. Napier is de grootste havenstad aan de oostkust van het Noordereiland en telt 60.000 inwoners. Het heeft een containeroverslaghaven een houthaven en een heel grote jachthaven. Door een aardbeving op 3 februari 1931 werd een groot deel van de stad verwoest en wat niet had geleden van de aardbeving kreeg te maken met de branden die het gevolg waren van de aardbeving. In totaal kwamen 258 mensen om het leven. De aardbeving had ook tot gevolg dat zo'n 40 km² land in het noordwesten van Napier dat onder water lag omhoog kwam. Zowat heel Napier werd van de kaart geveegd maar ook de wijde omgeving veranderde door forse aardverschuivingen. 
Napier
Toch werd het hele centrum weer opgebouwd en omdat de jaren dertig de hoogtijdagen van de Art Deco stijl waren is besloten deze stijl in de hele stad toe te passen. In 2007 is Napier, als eerste locatie in Nieuw-Zeeland, genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege deze Art Deco architectuur. Iets waar de stad reuze trots op is en de Art Deco stijl behoort nu tot de bouwpolicy van het stadsbestuur. 
Napier
Lopend door het centrum van de stad zien we tal van Art Deco gebouwen, helaas worden veel gevels behoorlijk ontsiert door de moderne luifels met reclames boven de winkels en de grote glazen winkelpuien. Hierna  nemen een kijkje op de Bluff Hill Domain lookout, een flinke rotsheuvel waarop de mooiste buwgalows van de rijkere Napiers  zijn gebouwd. Boven zien we door het sombere weer niet veel meer dan de hout- en de containerhaven van Napier beneden ons liggen. De zee is wild en er is nauwelijks zicht. 
In de houthaven heeft wel een groot cruiseschip van de Royal Caribbean aangelegd waarvan de passagiers aan het stappen zijn in de stad. Het was ons al opgevallen dat er veel groepen toeristen rondliepen en dat er constant bussen rondreden met de naam van het schip ”Voyager of the Sea” Dat verklaart de drukte als er plots 2500 toeristen aan het passagieren zijn. We rijden weer naar beneden en gaan paraderen over de prachtig aangelegde boulevard, nou ja paraderen je kunt beter zeggen tegen de wind in torsen want Lusi lijkt dichterbij te komen. Het gaat steeds harder waaien en regenen. We doen net of het zomer is en genieten van een ijsje op de boulevard, wel op een beschut plekje onder een luifel uit de wind! Napier ziet er niet zo vrolijk uit zonder zon en verder wandelen in de regen hebben we geen zin in, dus we besluiten terug te gaan naar huis. 
We zijn nog maar net buiten de stad of we zien de eerste gevolgen van Lusi, er ligt een hele grote boom dwars over de weg. Het zal net gebeurd zijn want de hulpdiensten zijn nog niet gearriveerd. Zonder kleerscheuren komen we bij ons huisje aan. Het is nog steeds niet koud maar met die wind en regen is het ook niet echt lekker om buiten te zitten op ons overdekte terras. Dan maar binnen op de bank met een wijntje en een boek. Op TV zien we dat Lusi inmiddels aan land gekomen is in het noorden boven Auckland. Gelukkig is de schade minder groot dan gevreesd werd en zijn er nog geen gewonden gevallen. Alleen de heftige regen en hoge golven geven problemen. Het oog van de orkaan lijkt net langs de westkust naar het zuiden te trekken, toch vreest men nog voor de gevolgen in Nelson en in Chirstchurch. In Nelson wordt nu met alle macht geprobeerd de appeloogst binnen te halen en in Christchurch is men druk in de weer met zandzakken. Voor de inwoners van Christchurch is het extra zuur omdat de stad een paar weken geleden ook al is overstroomt door modderstromen waarbij veel huizen onderwater hebben gestaan. Wij zitten warm en droog terwijl de wind om het huis giert en de regen onophoudelijk op het dak klettert. Dit hoort bij de zomer of is dit de eerste najaarsstorm?

2 opmerkingen:

  1. Wat goed dat jullie zo veel tijd aan de blog besteden, terwijl het een behoorlijke intensieve vakantie is. Hij is zo leuk om te lezen. Jullie zien weer heel andere dingen als wij vorig jaar, soms lijkt het wel een compleet ander land. Grappig!
    Ja, onstuimig land dat Nieuw Zeeland, steeds nieuwe verrassingen.
    Groetjes, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zien de blog ook als dagboek en lezen het zelf nog vaak terug. Natuurlijk is het altijd leuk te lezen dat anderen ook plezier beleven aan onze blog. Iedereen beleeft het land op zijn eigen manier denk ik, maar ik ben wel benieuwd wat wij dan anders hebben gezien dan jullie.

      Verwijderen