Maandag 10 maart
Wat is het toch heerlijk om op het balkon in het zonnetje te
kunnen ontbijten. Er is nu geen markt en de parkeerplaats staat vol met auto’s,
dat kunnen niet allemaal klanten voor het Te Papa museum zijn want die is nog
niet open. Wij vermaken ons opperbest met kijken naar het gekrioel op straat.
Na de koffie gaan we terug naar Te Papa om de verdieping te bekijken waar we
gisteren nog niet aan toe zijn gekomen.
WOW |
Deze afdeling gaat over hoe New Zealand
was toen er nog geen mensen / immigranten waren en hoe het land is veranderd
door de komst van eerst de Maori’s en later de Europeanen en alle andere
bevolkingsgroepen. Ook laat men hier zien welke soorten loopvogels zijn
uitgestorven en hoe diverse uitheemse dieren werden geïntroduceerd en wat
daarvan de gevolgen zijn geweest, maar ook hoe hele bossen met bijzondere
boomsoorten zijn verdwenen omdat vooral het hardhout nodig was voor huizen en
meubels. Als we toch nog even over de verdiepingen lopen waar we al geweest
zijn zien we weer veel nieuwe dingen, die ons gisteren niet zijn opgevallen of
welke we hebben overgeslagen.
Te Marae |
Nu komen we een Te Marae tegen, een moderne Maori
ontmoetingsplaats, die in tegenstelling tot de oude ontmoetingsplaatsen zeer
kleurrijk is. Waarschijnlijk kunnen we dagen in dit immense museum ronddwalen en telkens iets nieuws ontdekken.
Maar na drie uur is het toch echt welletjes, we willen ook nog iets van
Wellington zelf zien. We laten de auto uit de parkeergarage komen en gaan naar
Mount Victoria. Hemelsbreed misschien maar één kilometer van ons hotel vandaan,
maar te hoog en te veel klimmen om te lopen. Met de auto slingeren we naar
boven tot vlakbij het Mt. Victoria lookout, het laatste stukje moeten we de
trappen op en dan staan we op een hoogte van 215 m . over heel Wellington
uit te kijken.
Het is zeer helder weer dus we hebben een prachtig uitzicht,
360° rond. Aan de ene kant zien we de luchthaven van Wellington en aan de
andere kant de haven met vrachtschepen, een cruiseschip en de ferry. We zien
ook het Te Papa museum en ons hotel ertegenover. Het is van hieruit goed te
zien dat de skyline van het zakenhart van de stad vooral bestaat uit
hogere gebouwen. Wellington is de
hoofdstad van het land en in vele facetten toonaangevend, veel grote banken en
verzekeringsmaatschappijen hebben hier hun hoofdkantoor. Omdat de oppervlakte van
het centrum beperkt is, is men genoodzaakt om de hoogte in te gaan. Vanwege de
dreiging van aardbevingen wordt er heel breed en solide gebouwd op de veelal
rotsachtige bodem. Als we genoeg hebben van het uitzicht gaan we naar het Cable
Car museum. We moeten dwars door Wellington heen en omdat het inmiddels
spitsuur is geworden schiet dat niet echt op en komen we weer in de file, nu
voor een tunnel. Het Cable Car museum ligt op een andere heuvel van Wellington
aan het einde van de Cable Car spoorlijn.
Cable Car |
Het museum is klein en stelt niet
veel voor, leuker is het om in de Cable Car te stappen en naar beneden te
rijden. Het is een enkel spoor recht naar beneden dat uitkomt op de Lambton Quay. Er zijn twee trams die elkaar halverwege het traject moeten passeren,
hier voor is een klein zijspoor gemaakt. Beneden aangekomen lopen we een stukje
over de Lambton Quay, dit is een drukke winkelstraat in het hartje van zakelijk
Wellington. Hier staat o.a. het oude parlementsgebouw wat nu het grootste
houten gebouw is van New Zealand,tegenwoordig is hier de faculteit
rechtsgeleerdheid van de universiteit gevestigd. Terug met de Cable Car naar
boven om de auto op te halen en dan naar het hotel voor het gebruikelijke Happy
Hour op het balkon.
Vanavond gaan we eten bij een Chinees restaurant en dat is
hier ook echt op Chinese wijze dus met stokjes. Vork en mes worden niet gedekt,
ook geen borden, alleen een klein schoteltje en een kommetje om uit te eten. Er
staat een pot Chinese thee op tafel waarvan je geacht wordt om na ieder
gerechtje een klein bekertje te nemen. Het theekannetje wordt dan ook
voortdurend bijgevuld met nieuwe thee.
Het is een heel geworstel met die
stokjes maar na wat instructies van de ober lukt het ons om ons te goed te doen
aan de geroosterde Pekingeend, kip en varken. Zo nu en dan komt de ober voorbij
met een enorme levende kreeft die door één van de klanten is uitgekozen, waarna
de kreeft in de keuken verdwijnt en als gerecht weer terug komt op tafel. Het is
een hele inspanning zo’n Chinese maaltijd. Voor de koffie zoeken we toch maar
een Starbucks op dat is wat meer vertrouwd, waarna we nog een avondwandeling
maken langs de waterkant voor we terug gaan naar ons balkon in het hotel. De
temperatuur is nog heerlijk dus daar brengen we nog een paar uurtjes door,
bekijken de route voor morgen en proberen het aantal containers te tellen dat
uit een schip aan de kade wordt getakeld wat eenzelfde uitwerking heeft als
schaapjes tellen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten